Černý kořen - Libochovický
Detailní popis produktu
Černý kořen je velice nenáročnou plodinou. Vyžaduje slunné stanoviště s vlhkou písčitohlinitou zeminou s dostatečným přísunem hnojiva (ne čerstvý hnůj, ani dusíkatá hnojiva). Doporučuje se vysévat již v únoru či březnu, aby měl dostatek času na vytvoření silných kořenů. Je také možné provést výsev již na podzim, poté ale hrozí, že v následujícím roce rostlina vyžene do květu. Sběr se provádí v pozdním podzimu, avšak před příchodem přízemních mrazíků, jež by mohly negativně ovlivnit jeho kvalitu a s tím i jeho chuť. Pokud se rozhodneme pro zimní uskladnění kořenů, je nutné je před uložením do vlhkého písku (tak jako u další kořenové zeleniny) svázat do svazků a následně zabalit do fólií, aby nevysychaly.
Kořen dlouhý 20 – 30 cm je válcovitý, tupě zakončený, tmavohnědý až černohnědý. Dužnina je krémově bílá, mramorovaná, velmi jemná, výborné chuti. Má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje sacharid inulin, který velmi dobře snáší diabetici.
Příprava: pečlivě omýt a zbavit černého povrchu, stejně tak jako latexu (bílá hořká tekutina), který z kořene vytéká. Jelikož je černý kořen velice lepkavý, někdy se doporučuje oloupat jej až po 20-25 minutovém povaření. Dá se konzumovat nejen syrový, jako přísada do zeleninových salátů, nebo dušený, jako příloha k masu, ale i smažený v trojobalu.
Sázíme v období březen-duben/v srpnu, přímo na stanoviště 2,5cm-3cm pod povrch substrátu ve sponu 30x10cm
Sklízíme v období října/března dalšího roku
Barevný sáček 2,2g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.