Kaki Churma
Detailní popis produktu
kaki churma
- samosprašná typ s vysokou odolností proti mrazu
- plod je velký, chutný, svěží chuti, naoranžovělé barvy
- plodí pravidelně a dozrává během září a října
Kaki Churma neboli Tomel japonský je velmi chutné exotické ovoce, které vzhledem připomíná rajče. Chuťovou konzistencí je podobná meruňce nebo broskvi. Plod obsahuje hodně vitamínu C, bata-karoten, draslík a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan, atd. Kaki je nízkoenergetické ovoce, především díky vysokému obsahu vody, který dosahuje cca 60 %.
Dá se oloupat podobně jako jablko, nebo rozkrojit a jíst lžičkou jako kiwi. Je možné pokapat taky citronovou šťávou nebo použít do salátů, kterým dodá zajímavou chuť. Ve Francii je velmi oblíbená marmeláda z Kaki. Tepelně zpracované se používá do různých omáček, delikátních dezertů nebo i velmi jednoduše zapečené s cukrem a skořicí. V některých asijských zemích se suší podobně jako fíky.
Kořeny u keřů a stromků jsou ve vlhkém substrátu, čímž je zabráněno vysychání. Celá rostlina je chráněna proti poškození průhledným obalem s velkou barevnou etiketou.